top of page
Writer's pictureInspiring Girls Slovakia

Baška Klimek: Najviac hrdá som na to, že som sa zmierila s tým, aká som


Pokračovanie prvej časti rozhovoru so softvérovou inžinierkou a produktovou konzultantkou Baškou Klimek.


cover photo og an interview

Pomáhala si rozvíjať aj projekt Butterfly effect, ktorého cieľom bolo prepojiť motivovaných ľudí s najlepšími expertmi na trhu a za 5 mesiacov pomôcť účastníkom naštartovať svoje biznisové riešenia na mobilných platformách. 

Ktoré skilly sa v programe učili? Aké ich kombinácie je výhodné mať vzhľadom na trh, v ktorom sa pohybuješ?


Cieľom tohto programu, ktorý som spoluvytvorila v spolupráci s Pixel Federation, Sygicom, Leafom a Hubhubom bolo vytvoriť priestor pre multidisciplinaritu. Rozvoj tzv. T-shaped skills. Účastníci sa zamerali na hlboký rozvoj niečoho, čo ich bavilo a v čom už boli dobrí - programovanie, dizajn alebo biznis  - a zároveň získavali prehľad o ostatných dvoch oblastiach.


Ako to celé spolu súvisí a čo je potrebné na založenie vlastného technologického podnikania. Vyskúšali si rýchle prototypovanie digitálnych riešení a ich uvedenie na trh, no aj to, ako si vôbec validovať prvotné myšlienky a definovať si problém, ktorý chcú riešiť. Okrem toho mali k dispozícii koučov a v praxi si vyskúšali riešiť aj zložité manažérske a tímové situácie. 



Keďže Butterfly effect vo svojej súčasnej podobe končí, vedela by si odporučiť nejaké iné kurzy (online, alebo akcie, čo sa konajú), kde sa tieto skills dajú získať?


Áno končí, bolo skvelé byť toho súčasťou. Odchádzala som na konci roka 2019, program ešte potom bežal tuším skoro 2 roky. Hoci skončil, určite by som upriamila pozornosť na ďalší projekt z dielne LEAF-u a to je Growni, kde mladé talenty vedia nájsť mentorov, stáže, ale aj pracovné skupiny.


Ďalej je super projektovým vzdelávaním DASATO Academy. Ak sa chce niekto vyslovene zamerať na IT,  určite skúste Siemens Healthineers Summer Development Academy, ktorá prebieha v Košiciach, Žiline aj Bratislave a ja sa len poteším, ak sa do MedTechu dostanie viac dievčat. Je tam už potrebné vedieť programovať na základnej úrovni. Taktiež, úplne super je aj podcast od najsamlepších chalanov Street Of Code. Ja sama ho veľmi rada počúvam. Chalani sú autentickí, hovoria o svojich skúsenostiach z technickej vysokej školy, prvých programátorských joboch ale teraz už aj o témach, ako sa stať dobrým programátorom, či ísť na VŠ alebo sa pustiť do samoštúdia programovania.


Osobne odoberám veľa newslettrov a podcastov už viac zameraných na špecifické technológie v medicíne, ale ako taký všeobecnejší newsletter by som rada spomenula Master of Work - super rýchly prehľad nových AI toolov pre prácu a pod.


group photo from hackathon
Foto: Baška Klimek

Ako funguje networking a konexie v IT svete? Ako nájsť príležitosti, pri ktorých sa dá preukázať?


Fuu, tak na toto som ja veľmi zlý človek na zodpovedanie. To slovo samotné ma dosť desí. Čo mi však pomáha je práca - cez prácu a cez pro bono aktivity sa dá spoznať veľa ľudí a vytvoriť si s nimi vzťah. Po nejakom čase, ak máte rovnaké hodnoty, môže vzniknúť aj kamarátstvo - a potom aj príležitosti na spoluprácu v iných projektoch. 


Je to môj spôsob ako sa socializovať. Preto veľa mentorujem, pomáham pri hackathonoch a podobne. No obyčajný networking ako taký…mňa desí už len to, ak mi niekto napíše či pôjdeme na kávu pokecať, bez toho, aby napísal o čom. Preto si myslím, že najlepšie je ukázať sa takí, akí sme. Ak je niekto extrovertnejší, vie si užívať konferencie a spoznávanie ľudí, existuje super konferencia napr. Slovak Women in Tech. Keď je niekto introvertnejší, nech skúsi workshop alebo akadémiu. Spozná tam lektorov, ostatných účastníkov a navyše sa niečo naučí. 



Čo by si dievčatám odporučila? Ako sa vzdelávať? Ako pristupovať ku kariére?


Naozaj sa neučte pre známky. Ani pre sny a túžby niekoho iného, učte sa pre seba. Pristupujte ku každému človeku ako k niekomu, kto vás môže strašne veľa naučiť. A neskôr - čo dostanete, vracajte späť. Začnite aj vy odovzdávať, čo ste sa naučili prácou alebo vzdelávaním sa ďalej. Ideálne nezištne. Mentorujte mladších a menej skúsených. Pomôžte jednorázovo svojimi zručnosťami nejakej neziskovej organizácii či školskému projektu. To vám potom otvára cestu k ďalším skúsenostiam aj k úspechu. Mne sa všetky krásne projekty prihodili vďaka ľuďom, ktorých som spoznala pred nimi, cez takéto aktivity.


group photo of NGO volunteers
Foto: Baška Klimek

Myslíš si, že by si bolo možné pracovať vo svete IT start-upov, Tech4Good atď. aj keď sa žena rozhodne, že by si chcela založiť rodinu? Mala by tvoja práca všetky aspekty, ktoré na nej miluješ, aj keby si jej nevenovala až toľko času, lebo by si sa musela venovať iným veciam?


Určite v to verím. Jednou z hodnôt, ktoré mi práca s technológiami poskytuje je sloboda.  Sloboda na trhu práce, slobodnejší výber miesta, odkiaľ pracujem. Práve v IT existuje viac možností pre prácu na part-time či iný časový úväzok, flexibilnejší k potrebám bežného života - a teda napríklad aj pre prvé mesiace či roky materstva. Veľké IT firmy aj menšie tech startupy začínajú vnímať, že človek je najhodnotnejší pre firmu vtedy, ak má popri tom priestor žiť a zariadiť si aj súkromný život. Je stálejší, lojálnejší a podáva lepšie výsledky v práci. Preto viac dbajú na to, aby sa napríklad dievčatá a ženy cítili, že si v nich nájdu svoje miesto aj po založení si rodiny. A vlastne nielen dievčatá, bežná je dnes aj otcovská dovolenka. Čo si však úprimne myslím je, že žiadna z nás dopredu nevie, aké bábo bude mať, ako to bude zvládať, a či bude chcieť pracovať hneď, alebo až neskôr po narodení bábätka. Treba si preto zvážiť čo by nám mohlo byť prekážkou alebo zbytočným stresovým faktorom. 


Je mi jasné, že pre mňa by bolo viac stresujúce, ak by som mala prácu, kde sa musím veľa syncovať s ostatnými - proste veľa meetingov a ešte také tie ad hoc - neplánované. 

Vždy som rada, ak si viem čas pekne podeliť. Nepredvídateľné veci sú ale esenciou podnikania :)

 

Ak by som teda už mala rodinu, hlavne v začiatkoch by som podobné veci určite musela outsourcovať, lebo ma práca s ľuďmi vie veľmi vyčerpať a nebola by som vtedy na ňu dostatočne oddýchnutá. Pre niekoho to ale môže byť presne naopak - ak má malé deti, nevie si nájsť priestor pre hlboké sústredenie a preto mu práve na toto obdobie bude vyhovovať práve menej technická rola. Programovať bez hlbokého sústredenia sa nedá dlhodobo zvládnuť. Určite chcem zdôrazniť, že to je naozaj na osobnosti každej z nás. A na podpore, ktorú dostane doma a v práci. Treba si uvedomiť, že pracovné role a ich zameranie sa môžu počas rodičovstva meniť, ale to je ok. Pre firmu vie byť zamestnanec, i keď je rodič, stále veľmi hodnotný, a pre zamestnanca vie byť práca stále veľmi napĺňajúca.




winter portrait of a female software engineer
Foto: Baška Klimek

Čo by si dievčatám odkázala mimo kariérneho sveta? Aké iné hodnoty sú pre teba osobne dôležité? Na čo si v živote najviac hrdá?


Chcela by som im zaželať, aby ich kariéra nedefinovala. Žiaden job title, ani status nás nerobí tým, čím sme. Verím, že nás formujú skúsenosti, aj dobré aj tie zlé. Takže je pre mňa dôležitou hodnotou práve odvaha a sloboda. Aj keď si na niečo netrúfam, čo je častejšie ako by sa mohlo zdať, snažím sa púšťať do vecí, ktoré vo mne vyvolajú nádej a očakávanie. Vtedy sa riadim vnútorným pocitom, že to treba skúsiť. A ak to nevyjde, poučiť sa.


Neľpiem na úspechu z minulosti, úspech si definujem každý deň. A tiež by som im rada odkázala, že aj plač občas pomáha, ale nemali by sme sa ľutovať dlho. Treba sa vyplakať, vstať a ísť ďalej.Veľmi dôležitá je pre mňa aj transparentnosť. V práci aj v súkromí. Na to, ako sa ju snažím prinášať do každého vzťahu, biznisu aj projektu som celkom na seba hrdá. Byť taká aká som, hovoriť veci tak, ako sa majú, otvorene komunikovať svoje kroky aj postoje. Stále s rešpektom k tomu druhému, či s ním súhlasím, alebo nie. 


Úplne najviac hrdá som však asi na to, že som sa zmierila s tým, aká som. Spoznala som sa, v čom som dobrá a v akých situáciách mi je dobre. A v čom naopak nie. Som dosť introvertný typ, neviem sa pred ľuďmi len tak otvoriť a sociálny kontakt ma dosť vyčerpáva. Napriek tomu si viem ľudí a prácu s nimi - ak sú tí správni - naozaj užiť. To vie často dosť zmiasť, snažím sa preto otvorene hovoriť, čo môžu aj nemôžu odo mňa očakávať a komunikovať, že ak som nespoločenská, pravdepodobne mám vybité baterky, alebo si proste užívam okamih ticha, v tom hlučnom svete startupov. Nie je to kvôli nim.



Rozhovor vznikol v rámci série Inspiring Girls to STEM


Autorka: ambasádorka Inspiring Girls Slovakia, študentka Lucia Vojtášová

77 views0 comments

Comments


bottom of page