top of page

Soňa Pohlová: Mladý človek sa vie oveľa lepšie adaptovať. Vyjdite zo svojej bubliny a objavujte

Updated: Apr 10


  • Podnikateľka Slovenska za rok 2020

  • Architektka

  • Spolutvorkyňa Ecocapsule

  • Spoluzakladateľka architektonických ateliérov (Nice Architects, Nice&Wise)



Čo ťa inšpirovalo, aby si sa stala architektkou?


Chcela som študovať niečo umelecké, ale zároveň prakticky aplikovateľné do života ľudí. Páčilo sa mi spojenie umenia a technického myslenia. Študovala som vtedy na gymnáziu, postupne som si vyberala predmety, ktoré ma bavili a ktoré nie. Nebolo to však až také priamočiare, v podstate ma najviac bavila geografia.


Ako si sa dostala do Barcelony? Prečo práve Barcelona? Robila si si stáž práve tu?


Do Barcelony som sa dostala cez študentský výmenný program Erasmus. Barcelonu ako možnosť pridali asi deň pred pohovormi, navyše sme si neboli istí, či treba španielčinu. Pre mňa to bola však jednoznačne preferovaná destinácia z viacerých aspektov. Prihlásila som sa, vybrali ma a štúdium malo prebiehať v angličtine. Avšak v júni sme sa dozvedeli, že štúdium prebieha španielsky, tak som sa narýchlo dala na mesačný kurz. Keď som tam prišla, nerozumela som ani slovo. Začiatok bol náročný, navyše niektoré predmety boli iba v katalánčine. Škola bola náročnejšia ako fakulta architektúry STU a tie jazyky boli takým bonusom. Všetci Erasmáci sme prešli ročník len tak tak. Ale veľmi veľa som sa naučila, nielen o architektúre, ale aj o meste, španielčine, kultúre. Odchádzala som domov takmer s plynulou španielčinou, pretože som ešte išla pracovať do Alicante do jedného ateliéru. Keď je človek mladý, vie sa oveľa lepšie adaptovať, takže odporúčam každému, kto váha, či ísť – jednoznačne áno. Vyjsť zo svojej bubliny a objavovať. Spomienky a zážitky vám nikto nezoberie, a budete z nich čerpať ešte dlho po príchode domov.



Adelaide, Foto: Archív S. Pohlová


Aké boli tvoje prvé pracovné ponuky? Nasmerovali ťa na ne na vysokej škole, alebo si sa za nimi nejakým spôsobom vybrala sama? Súviseli so stážou?


Začala som pracovať v jednom bratislavskom ateliéri už po druhom ročníku, vďaka odporúčaniu jedného kamaráta. Boli to úplné začiatky, druhák toho väčšinou o architektúre ešte veľa nevie. Potom som pracovala v ďalšom ateliéri, nakoniec v Španielsku a po škole v Kodani. Pre mňa to bolo akosi prirodzené, robiť v obore, čo študujem, a ak je možnosť, tak v zahraničí.

 

Ako si sa dostala k práci v zahraničí? Prečo si sa potom vrátila späť na Slovensko? 


Prvýkrát som sa k práci dostala ešte na konci strednej školy, keď sme sa viacerí vybrali do Írska skúsiť šťastie po vstupe do EÚ. To bola veľmi dobrá škola života. Druhýkrát, keď som si na konci Erasmu hľadala nejakú prácu cez leto, lebo som ešte chcela zostať v Španielsku. Vtedy začínala kríza, architekti to nemali ľahké, pohovory som mala v španielčine, a nakoniec som spolupracovala na jednom projekte s architektonickým štúdiom v Alicante, takže som sa musela z Barcelony presunúť. A tretíkrát som pracovala v rámci stáže v Kodani, čo ma jednoznačne profesne posunulo vpred - a tiež kultúrne, firemná kultúra bola úžasná. Dánsko ako krajina takisto, Dáni sú vo všetkom neuveriteľne pokrokoví a ľudskí.


Prečo si sa rozhodla podnikať a nepracovať len ako niečí zamestnanec?


Nebavilo ma robiť veci, ktoré mi niekto povie, mám rada slobodu v rozhodovaní, akým projektom sa budem venovať. Byť zamestnancom je určite fajn pre ľudí, ktorí majú radi stabilitu, odrobia si svoje v práci a doma nad tým už nemusia rozmýšľať. Podnikanie prináša riziká ako neistota príjmu, prácu treba nielen urobiť, ale aj si ju hľadať… a zodpovednosť je na vás, nemáte sa na koho vyhovárať. Pracujete sami na seba - mne takýto štýl však veľmi vyhovuje.


Ako architektka a podnikateľka si si v pracovnej kariére vyskúšala rôzne roly. Ako vyzeral typický deň pre architektku, ako pre podnikateľku?


Pre mňa to bolo rovnaké, lebo architektonické štúdio bolo aj moje. Rozdiel je trochu v organizácii firiem - teraz to máme so všetkými investormi a radami zložitejšie, ako keď sme boli vo firme za všetko zodpovední dvaja. Ale v každodennom režime to nie je až taký veľký rozdiel.


Predstavila by si nám v krátkosti Ecocapsulu a štúdio Nice&wise, prosím? 



Ecocapsule® je mobilný, energeticky sebestačný a inteligentný mikrodom, ktorý na svoje fungovanie využíva solárnu a veternú energiu. Umožňuje ľuďom bývať na odľahlých miestach mimo inžinierskych sietí, pri zachovaní vysokej miery komfortu.

Nice and wise je architektonické štúdio založené Tomášom Zackom a Soňou Pohlovou v roku 2015, venuje sa širokej škále architektonických a urbanistických zadaní. Ich špecialitou sú živé urbánne priestory, bytové domy a kreatívne a nečakané riešenia.



Foto: Ecocapsule


Čo by si poradila dievčatám, ktoré by chceli ísť architektúru študovať? Čo tým, ktoré sa chcú stať podnikateľkami? Ktoré 3 veci boli kľúčom tvojho úspechu?


Odporúčam výmenný program Erasmus, študent dostane aj štipendium, takže si nemusí celý pobyt platiť iba zo svojich peňazí. Pre architektov po vysokej škole alebo počas odporúčam pracovnú stáž Leonardo – aspoň myslím, teraz si tým názvom nie som celkom istá. Verím však, že teraz je už možností oveľa viac ako pred 15 rokmi, keď som študovala architektúru ja. 


Keď sa budete uchádzať o miesto v programe, stáži alebo o akúkoľvek prácu, nezabudnite, že HR v dobrej firme dostane aj niekoľko desiatok životopisov za deň. Porozmýšľajte, prečo by si mal všimnúť práve vás – my architekti sme vždy posielali aj portfólio prác a tam hneď zamestnávateľ vidí, či je študent šikovný. Hlavná vec je všetko urobiť jednoducho, prehľadne a vložiť do toho niečo zo seba, niečo, čo vás odlišuje – graficky, slovne, atď. Pamätajte, ľudia nehľadajú sebavedomé hviezdy, ale pracovitých a šikovných ľudí, ktorých práca bude baviť. A čím viac relevantných kurzov, certifikátov má uchádzač, tak aj to môže pomôcť (opäť pravidlo jednoduchosti, netreba uviesť všetky 50 diplomov z kurzov, ktoré napríklad nemajú s touto prácou nič spoločné, takisto nikoho nezaujíma, že ste na ZŠ vyhrali súťaž o najkrajšie vlasy).



Bytovka Moyzesova, Foto: Archív S. Pohlová


O akých kurzoch, projektoch, eventoch, na ktorých možno získať

investorov, atď by mal vedieť človek, ktorý sa chystá do sveta podnikania? Na aké problémy sa treba pripraviť? 


Na úplný začiatok je dobré ísť so svojím nápadom a prezentovať ho na nejakom evente typu Websummit, Pioneers a podobne. Dostanete feedback od investorov, ale jednoduché to nie je, pretože tam s vami vystavuje ďalšia stovka startupov, takže si treba dopredu zaistiť nejaké stretnutia z listu, ktorý je k dispozícii od usporiadateľa. Alebo sa prihlásiť do startupového inkubátora, akcelerátora, súťaže, prípadne sa dá rovno osloviť investičné fondy alebo investorov, najlepšie aby bol match vášho vytvoru a do čoho investujú oni. Na menšie projekty je fajn urobiť si crowdfundingovú kampaň, existuje už viacero overených platforiem. Dôležité je zistiť si čo najviac informácií, čo kto ponúka a za akých podmienok, či pasujete do toho ktorého programu…


Ako prišlo k rozhodnutiu vytvoriť ekokapsulu? 


Príbeh Ecocapsule® sa začal v roku 2009, keď sa architektonické štúdio Nice Architects zúčastnilo súťaže Andes Sprout Society Competition. Úlohou bolo navrhnúť malý obytný dom pre umelca. Návrh síce súťaž nevyhral, no všimol si ho portál inhabitat.com, ktorý Ecocapsule® zaradil do výberu najlepších návrhov roka. Nasledovala obrovská vlna záujmu zo strany bežných ľudí, ako aj odbornej verejnosti. V roku 2014 vývoj technológií konečne umožnil vytvoriť prototyp Ecocapsule, vybavený systémami potrebnými na dlhodobú nezávislosť na sieťach. Dlhodobejší pobyt mimo inžinierskych sietí bol vždy poznačený nedostatkom zdrojov a neustálou nutnosťou dopĺňania zásob.


Foto: Ecocapsule

Skutočnosť, že je Ecocapsule® vybavená všetkým potrebným, zásadne znižuje náklady a dopady na životné prostredie. Ecocapsule® bola na začiatku koncipovaná ako obydlie do náročných oblastí pre ľudí, ktorí potrebovali zostať v prírode na dlhší čas. Vedeckí pracovníci, fotografi, lesníci, či extrémni turisti. Jednoduchá mobilita, možnosť presunu kontajnerom a najmä dlhodobá energetická nezávislosť však otvorili nové spôsoby využitia potenciálu Ecocapsule®. Kapsulu je možné rýchlo poslať a využiť ako ubytovanie pre tímy rýchleho zásahu, napr. pri poškodenej infraštruktúre. Ecocapsule® môže poslúžiť aj ako malá elektráreň a jednotka na filtráciu vody.


Po čase sa o Ecocapsule® začali zaujímať aj iné skupiny používateľov - napr. ľudia žijúci v mestských oblastiach s vysokým nájomným a vysokými príjmami ako New York či Silicon Valley. Tu je možné kapsulu umiestniť na strechu či akékoľvek voľné miesto, kde môže slúžiť ako alternatíva garsónky. V posledných rokoch vznikla taktiež veľká vlna záujmu zo strany spoločností prevádzkujúcich hotely, či eko-rezorty.


Ako by si odporúčala dievčatám postaviť sa k výberu kariéry vzhľadom na klimatickú krízu? 


ESG označuje environmentálne, sociálne a riadiace kritériá používané na hodnotenie spoločností, to znamená, že budú žiadaní manažéri pre tieto procesy. Okrem klimatickej krízy sa treba aj zamyslieť ako trh práce ovplyvní AI, pretože veľa profesií sa môže výrazne zmeniť, niektoré zaniknú, iné zase vzniknú. Ak chcete naozaj pomôcť k zmene, je dobré si do hĺbky naštudovať green policy danej firmy, lebo teraz je už snáď každá sustainable, ale iba na papieri.



Autorka: ambasádorka Inspiring Girls Slovakia, študentka Lucia Vojtášová

224 views0 comments
bottom of page